2012年9月24日月曜日

Hazunktajarol 1. - Sporolas


Ilyeneket meg nem irtam es csak azert teszem meg, hogy szemem elott lebegjen, illetve hat, mert kesobb visszanezni se lesz olyan rossz, ha bejon, hogy azert en is tudok valamit jol csinalni. : )
Szoval a lenyeg, hogy jelen pillanatban, ferjem egyedul dolgozik (igen, ez nem tul jo, de remelem most mar zaros hataridon belul en is talalok munkat). Ez ugye nemileg anyagi gondokkal jar, meg van mindenunk, de felretenni nem igazan tudunk sajnos es ez nem eppen jo. Eppen ezert osszeultunk valamelyik nap es atbeszeltuk mit es hogyan kene, hogy kicsit azert meg is csak jobb legyen. Elsosorban az elelmiszerekkel kezdtuk, mert sajnos ha akarjuk, ha nem es akarhol vagyunk a vilagon, mar joforman, csak ezen tudunk sporolni. Igy a kovetkezo elhatarozasra jutottunk, mindenbol a legolcsobbat vesszuk meg. Egyreszt mert ugyanolyan finom. Kiprobaltuk egy hangyanyi kulonbseg sem volt a pl.: 300¥-es illetve a 200¥-es kimchi kozott, vagy pl.: a 200¥-es szolo, legalabb olyan finom es edes, mint a mellette levo 400¥-es. Es ha a peldakat vesszuk, mar csak ezen a ketton, 300¥-t sporoltunk meg, amin mar 3 db halat tudok venni, ugy nem utolso sorban. Valamint kevesebbet fogok mososzerrel takaritani. Mert hat a takaritoszerek se tul olcsok, igy egy heten egyszer lesz mososzeres takaritas es tovabba ha szukseges akkor mar csak sima vizzel (en egy heten altalaban 2 szer takaritok, ha jon valaki, es ugy velem akkor haromszor, szeretem, ha rend es tisztasag van : ) ). 
A kovetkezo es itt azt mondom vegre, megjott az osz! Most ebbe, ami nagyon jo, hogy huvosebb lett es neha van szel (nalunk foleg mert az otodiken lakunk). Tehat megszunt a legkondi (legalabbis remelhetoleg egy jodarabig), ebbol kovetkezik, hogy kevesebb lesz a villanyszamlank (mondjuk a viz, gaz, villany stb. azert annyira eddig se volt veszes, szoval erre odafigyeltunk azert). Itt megemlitenem kis mosogepunk, ami nagyon praktikus es nagyon szeretem, van rajta szarito funkcio megszaritja mosas utan, ami benne van, kb. 2 es fel ora alatt. Na ezt egyszer kiprobaltam es azota se, mert akkor osszesen majd hogy nem tobb, mint 3 oran at "mosna"... Ezt kozosen allapitottuk meg Yoshiroval, hogy akkor hasznaljuk, ha mar kint megfagynak a ruhak a hidegbe (ez persze enyhe koltoi tulzas volt), de legalabbis, ha nem muszaj, nem hasznaljuk, mert hogy bent is kitudok teregetni. No, hat igazabol nagyjabol ennyi. Tudatosan hasznalunk mindent, csak annyit amennyit tenyleg kell. : ) Viszont, ha ezt igy tudjuk csinalni (mar pedig miert ne tudnank, nem olyan drasztikus ez azert) akkor jobb esetbe havonta egy kisebb osszeget igancsak osszetudunk sporolni. Ami szerintem jo dolog, mert semmit sem vonunk meg magunktol, ugyan ugy van hus, hal, teszta, gyumolcs, zoldseg - utobbi kettobol nem is keves - szoval szerintem ez igy teljesen korrekt. : )

PS.: Az egyetlen egy dolog, ami tenyleg draga, legalabbis a mennyiseghez kepest egeszen biztos az a nutella, amit nem regiben edesanyamek kuldtek nekunk kettot is. Csakhogy, ugye minden jo veget er, igy a nutella is, ennek ellenere ferjem odaig van erte, majd minden reggel nutella a menu, ami nem baj, mert tok aranyos, ahogy eszi. : )) Csak a japan kiszereles az arhoz kepest illuzio rombolo... Viszont azt hiszem, nutella igy is ugy is "csaladunk tagja" marad. : )

0 件のコメント :

コメントを投稿