2015年3月13日金曜日

Egy kis onismeret


Imadom a hajam. Ez persze nagyon viccesnek tunhet, de tenyleg. Keves dolog van, amit csak ugy el tudok fogadni magamon, a hajam az egyik kivetel es a szemem, ami szinvaltos. Es igen, olykor-olykor megesik, hogy "mas szinben" is latom a vilagot. ; )


Rajottem, hogy minden valtozik, akaratunktol fuggetlenul is sokszor es bar neha azt gondolom jo lenne, ha minden olyan szep es jo maradna, mint ami, ha jobban atgondolom, akkor nem is. Valojaban a valtozas egy jo dolog, neha orom, neha banat, neha kihivas, neha megkonnyebbules, neha aggodalom stb., de akarhogyis nezem, nelkule unalmas lenne az elet... Az eletunalom pedig egy veszelyes dolog.


Sokszor jut eszembe, mikor "sirunk", hogy esik az eso vagy meleg van, ha esik, akkor azert mert minden vizes, saras, borus az eg, nem lehet kimenni stb., ha meleg van akkor azert, mert mar nincs mit levenni, mindenkinek melege van, szemunkbe sut a nap, allandoan szomjasak vagyunk, leeg a vallunk, kiszaradnak a novenyek stb., az sose jo, ami eppen van, de mindig jobbnak tunik, ami eppen nincs. Nos, szerintem ki kell hasznalni azt, ami eppen van, oruljunk neki, hogy most ezt megelhetjuk, par nap mulva ugyis sirnank utana. Mult heten szakadt az eso ket napon at, elso nap Nimoval neztuk az ablakbol, hiszitek vagy sem, ha jol megnezitek az esocseppeket az ablakon, akkor olyan, mintha szappanbuborekok lennenek, neha szinesen latni oket, kozben pedig megszamoltunk 32, az ablakon vegig folyo esocseppet, olyan volt, mint gyerekkoromban, mikor csigakat versenyeztettunk, vajon melyik er le hamarabb?! : ) Es hiszitek vagy sem, eleg szorakoztato dolog, meg en se figyeltem meg sose ennyire, de Nimoval gondoltam mokas lenne, edes volt, ahogy tapsolt es beszelt kozbe, micsoda egy termeszet adta remek kikapcsolodas! Masodik nap pedig, lementunk azni. Tudom sokan esernyovel is borzalmasnak gondoljak, mi nagyokat nevetve aztunk odakint es a letezo osszes pocsolyaba beleleptunk. Hogy ez miert jo?! Mert a termeszet tapasztalatot ad, elmenyt es egy kis gyereknek, renegeth uj ismeretet es hihetetlen oromot! Neha jo erzes ujra gyereknek lenni. : )


Az evszakok valtoznak. Regen sokszor elsetaltam, volt, hogy nap, mint nap, ugyanazon a helyen es sose gondoltam volna, hogy van kulonbseg... Pedig van! Ha van kedvetek menjetek el a kedvenc helyetekre egyszer minden evszakban es csinaljatok egy fotot, ugyanarrol az utca reszletrol, meglepoen gyonyoru es mas lesz! Ki gondolna, hogy, ami valojaban mindig ugyanolyannak, talan meg unalmasnak es szurkenek tunik is, az valojaban mindig ujabb es masabb lesz!


Viragok, olyan meseszepek nem?! Es nem csak kulsore szepek, hanem nagyon jo illatuk is van! En sokszor emlekszem vissza, mikor Nagymamameknal elmentem az orgona fa mellett, sose volt olyan, hogy nem alltam volna meg mellette es szagoltam volna bele a levegobe, a tavasz edes illata! Most is megteszem, ha van ra lehetoseg, Nimoval hetvegen jol vegig szagoltuk az osszes cseresznyefaviragot es milyen jo is volt!


Cukisagok tarhaza. Amikor meg nem is keresed, de megis minden a szemed ele tarul. Lattunk mokust valamelyik nap, egesz kozelrol, Nimo oda es vissza volt, hat szegeny mokusrol ezt nem mondhattam volna el, de ilyet se fogunk ki mindennap! Jaj es egyszer a kezere szallt egy katica, majdnem megette, de aztan elreptettuk, na az is egy vicces pillanat volt! : )


Felhoket nezni egy nagyon jo szorakozas! Ezt meg a mai napig a baratnoimmel is gyakran csinaljuk, a legjobb emlekek, mikor kifekszetek a fure nezitek az eget es a felhoket, mi egyszer lattunk mar mosolygos arcot es dinoszauruszt is, es persze minel tobben vagytok es minel tobb mindent lattok, annal viccesebb!

Tudtatok, hogy az erdei seta javitja az erzekelest, jo hatassal van az egeszsegre  es csokkenti a stresszt? Tessek sokat setalni, mindent megfogni, megnezni, meghallani, megszagolni, megizlelni! A tucsokciripelest, az agreccsenest, a szineket, a formakat, az illatokat, sok-sok gyumit. : )


Nevessunk sokat, legyen humorerzekunk es merjunk neha orultnek lenni! Mindenkinek jar, hogy jol erezze, hogy elengedje magat neha, nem szegyen neha kicsit bolondozni vagy epp ujra gyereknek lenni! Vidamnak lenni kortalan, en meg mindig emlekszem, ahogy a Dednagymamam 80 evesen is ugyanolyan hangosan es ugyanolyan orommel viccelodott es nevetett velem, mikor en meg csak 14 eves voltam! Annal pedig mi lehetne nagyobb orom, ha egyutt orulunk valaminek?! : ) A boldogsagon nincs szegylnivalo.



Vannak dolgok, amiket nem mondhatunk vagy nem tudunk elmondani a szuleinknek, legyen akarmennyire is kozel hozzank, legyen egy olyan baratunk, akinek barmikor, barmit, barmilyen formaban elmondhatunk, aki velunk lesz joban, rosszban, aki legalabb annyira bolond, mint mi magunk es, aki minden hulyesegunk utan is mellettunk marad es csak annyit mond, "Amilyen hulye vagy, en ugy szeretlek!"


 Olvasni jo, bovul az ismeretunk, fejlodik a kommunikacios keszsegunk, a konyvek sose fognak kimenni a divatbol, valtoznak ugyan, de olvasni mindig is elvezet marad!
Limonade, ami tavasztol oszig mindig es minden mennyisegben belfer, mert ugye, ha az elet megdob citrommal.... : ))


Varakozni nem jo, ha csak nem utjuk el az idot hasznosan mikozben varunk valamire. Ha buszra, akkor szamoljuk meg hany piros auto halad el elottunk, ha a csengoszora, mikor unalmas az ora, akkor rajzoljunk valamit, addig is le van kotve az agy es immitalva van az iras is, ha valakire, csak kepzeljuk el a sok kozos elmennyel teli percet, az elet neha megvarakoztat, de, ha mar muszaj, ne haggyuk, hogy csak ugy uresen peregjenek a percek elottunk.


Neha annyi a gond vagy az aggodalom, hogy azt kivanjuk, barcsak mihamarabb elmulna vagy ne is lenne... Sose feledjuk, hogy az orom se marad velunk orokre es minel inkabb kergetjuk, annal inkabb tavolodunk tole. A rossz nem veletlen van jelen, azert van, hogy megeld es tapasztalatot szerezz, hogy tanulj belole. A megszerzett tapasztalatot pedig mindig a magad javara fordithatod. Aminek mennie kell, azt el kell engedni, ami pedig jon, azt el kell fogadni.


Mosolyogni jo! Figyeljetek meg, ha te mosolyogsz es vidam vagy, a vilag tukorre valtozik es egyre tobb embert fogsz latni magad korul, aki rad mosolyog. Lehet ugy mukodik, mint az asitas, ragados! : )


Hatarokat szabni neha jo, neha viszont csak hatraltat. Eljon az ido, amikor csak akkor tudunk igazan kiteljesedni, ha atlepjuk a sajat magunk es masok altal kikotott hatarokat. Onmagunkat megismerni es megerteni a legerdekesebb, egy eleten at tarto tanulas. De mikor a hatarok mar inkabb csak visszatartanak, mint sem, segitenek, ne feljunk atlepni azt a bizonyos vonalat! Merjuk vallalni, hogy olyanok vagyunk, amilyenek!


A szappanbuborek hasonlit a boldogsaghoz, csak szall elore, ha nagyon megakarod fogni, ugyis kipukkad, de, ha csak futsz vele vagy mellette egy-egy mindig kovetni fog!


A tea egeszseges, finom es pihentet. Ha vagyunk egy kis pihenesre, ha epp rossz az ido vagy csak ugy, fogjunk egy pohar teat, uljunk az ablak melle es elvezzuk, ahogy egy kicsit minden pihen es mi is csak figyelunk. : )


Gondolkodni olykor veszelyes. Sokszor tul gondolunk egy-egy helyzet, teljesen belefeledkezunk a gondolatainkba, ami mar-mar egy papirra rajzolt firkahoz hasonlit, se eleje, se vege, de hatalmas a kaosz... Van, amin nem is lenne szabad gondolkodni, legyen az elet meglepetese, aminek meg kell tortennie, ugyis meg fog, ha akarjuk, ha nem, ha jo, elvezzuk, ami tortenik velunk, ha rossz, akkor egyszeruen csak eljuk meg, lesznek miertek, amikre ugyse kapunk kielegito valaszt. Minek tulagyalni?!


Sussunk! En sose gondoltam volna, hogy sutni ilyen elvezet! Foleg, ha tarsasag is van hozza! Igaz Nimoval ugy nez ki sutes utan a konyha, mintha sose lett volna elmosogatva es kitakaritva, de neha megeri sok nevetes, jo hangulat, finomsagok! : )


Azt tervezem, hogy, ha hazamegyunk, lemegyek a retre Nimoval es futunk egyet a nagy zold fuben, napsutesben, pitypangokat szedve, nagy jokedvvel. Hogy miert? Mert en gyerekkoromba sokszor csinaltam es isteni erzes! ; )


Kreativnak lenni jo! Jol megmozgatjuk az agyunkat, egyediek leszunk es jo idotoltes is akarmikor! Kinek mihez van kedve. Mi ma repulot hajtogatunk! Remeljuk szallni is fog! : ))

Es igen, igaz a mondas, mi szerint az eletbe a legszebb dolgok valoban ingyen vannak. Az elet pedig nehez neha, de sokszor meses, lehetosegekkel, kihivasokkal, oromokkel teli! Es sose szabad elfelejteni, hogy nagy kulonbseg van akozott, hogy elek vagy csak letezek! ; )

0 件のコメント :

コメントを投稿