2016年11月10日木曜日

Ovi - 3

Van az oviba egy ugynevezett Eper Klub, amit arra talaltak ki, hogy a leendo ovisok konnyebben szokjanak majd be az oviba. 8:30-13:30-ig lehet bent lenni, kimondottan szabadteri foglalkozas ezert csak jo idobe lehet menni, illetve bent vannak a szulok is, szoval olyasmi, mintha jatszoterre jarnank azzal a kulonbseggel, hogy sokkal tobb korban megegyezo kisgyerek van es egyutt jatszhatnak az ovisokkal, illetve beszallhatnak minden ovis jatekba, fogocska, bujocska stb. Igazabol mindenki jatszik, aki ott van, meg a szulok is, de nagyon jopofa! Van mar sajat kituzonk es belepteto kartyank is, mert ugy mukodik a kapu, mint az allomason a berlet, hogy igy oda kell erinteni es akkor kinyilik, azt most megcsinaltattam, ugyhogy van plusz programunk minden heten. Egy heten be lehet menni haromszor hetfotol szerdaig, meg nem tudom bemegyunk e mindennap vagy csak egyszer, majd meglatom Nimo mennyire dijazza. Egyebkent nem rossz, a gyerekek is baratsagosak, az ovonok is kedvesek, szoval egesz jo hangulata van a dolognak. Nimo kis baratja is jar, biztos osszefutunk majd veluk valamelyik nap, tuti orulni fog neki. Tegnap egy kislannyal csuszdazott fel oran keresztul, az elmeny persze a csuszda aljan levo pocsolya volt, amibe belecsusztak. : ) Aztan egy kisfiuval tok jol elhomokozott, astak hatalmas lendulettel, talaltak egy csomo format a homok alatt, szoval szerintem nem lesz nagy gond, aprilisig megszokja az biztos!

2016年11月9日水曜日

3 eves statuszvizsgalat

Hat a tegnapi nap az csucs volt. En meg ilyennek Nimot nem lattam, hasonlonak igen, de ilyennek soha. Mikor elindultunk a vedonohoz annyira cuki volt, semmi gond, mosolygos, vidam. Aztan mikor megerkeztunk minden megvaltozott... A legnagyobb problema az volt, hogy Nimo koran kelt es mivel 13:00-ra kellett menni mar tok almos volt, ugyhogy leultunk a padra es 5 perc utan elaludt, sejtettem, hogy nem lesz ennek jo vege, de mondom, ha semennyit sem alszik lehet meg rosszabb lesz a helyzet, ugyhogy gondoltam mig nem hivnak be had aludjon. Na, es ami ez utan jott az valami borzalmas volt... Ez mar nem is hiszti, ez nem tudom mi volt, ugy uvoltott, hogy azt elmondani leirni nem tudom, de olyan dolgokon is foldhoz vagta magat, amirol egyebkent tudja, hogy nem faj, mint, pl.: a merlegre allas... Gondoltam magamban ennel mar csak fajdalmasabb dolgok tortennek az eletben, ugyhogy ezt nyugodtan megtehette volna, hogy 2 masodpercre raall, dehat... A fogorvosnal volt a legrosszabb a helyzet, viccet felreteve es minden tulzas nelkul negyen(!) fogtuk le es meg igy is alig birtak kinyitni a szajat... En mar nem tudtam eldonteni, hogy sirjak e vagy nevessek, de a fogorvost parszor lattam, hogy elnevetne magat, mert a teny, hogy 4 felnott ember nem tud le fogni egy 3 evest mar onmagaban eleg hihetetlen, latszik, hogy egy par eve szakmajaban dolgozik mar, mert azert bar kinkeserves munkaval, de megnezte, amit meg kellett, Nimo fogai epek, semmi gond nincs veluk, azt mondta, ahhoz kepest, hogy maganak mossa ugyes munkat vegez, ugyhogy legalabb egy dicserettel tavoztunk a nagy harc utan.
Utana volt egy masik orvos, aki ugye meghallgatja, megnezni a torkat stb. Na, O el is nevette magat, mert nem birtam megforditani, egyszeruen nem engedett el, de ott mar en is nevettem, mert gondoltam ilyen nincs, de tenyleg. Ott is minden rendben volt, aztan nagy nehezen sikerult berakni a centi ala es raallitani a merlegre, ugyhogy ugy megkonnyebbultem volna, de mondtak, hogy meg kene szemet vizsgalni, na itt mar legszivesebben hazamentem volna, de szerencsere jatekos verzioval 20 perc alatt vegeztunk (mig mas gyerek 10...), Nimo szeme, mint a sase, meg a vedono is meglepodott, a hallasat itthon kellett letesztelni, azzal nem volt gond, mert en szoktam neki suttogni, ugyhogy az pikk-pakk megvolt, teljesen jol. A vegen mar csak konzultacio volt, ahol egy fiatal lany ment jatszani a gyerekekkel, mig a szulok megbeszeltek az esetlegesen felmerulo problemakat. Nekunk nem igazan van, de azert gondoltam megemlitem, hogy most kezdett el ugy probalgatni beszelni, illetve, hogy lusta enni, pedig tudna. A vedono is vakarta a fejet, de mondta, hogy suru dicseret, ha valamit megcsinal a beszeddel meg nincs baj, vannak japan gyerekek, akik csak 4 evesen beszelnek ugy, hogy parbeszedet tudj veluk folytatni, azt mondta az is teljesen normalis, hogy a mondatot a 2 nyelvbol rakja ossze, mert biztos van szo, ami egyiken hamarabb jut eszebe, mint a masikon, ezt kesobb az ovi megoldja majd, hogy megertse vannak helyek, ahol nem ertik meg az egyiket es csak a masikon tud kommunikalni. Az evesre azt mondta, hogy adjam oda neki a kajat es, ha 2 falatot eszik, akkor csak kettot, de dicserjem meg erte, aztan megetethetem a tobbivel, szerinte, ha megerti, hogy ez jo dolog, akkor naprol napra tobbet fog megenni magatol, ugyhogy nem lesz ez problema, mire oviba megy tuti megeszi majd magatol az ebedet, foleg, hogy latja, hogy mas is igy csinalja es meg motivalobb lesz, amiben egyebkent tok nagy igazsag van. Proba szerencse! : )
Osszegezve semmi problema, egeszseges, mint a makk! Eleven, cuki, vidam. : )
Mindenesetre nem vagyunk nagyon orvoshoz szokva, ahogy az abra mutatja, Nimo nem igazan birja oket, teny, hogy egy kezemen meg tudom szamolni hanyszor voltunk, de nem is akarok surubben jarni, inkabb majd valahogy elmagyarazom neki, hogy azert mert ki kell nyitnia a szajat, meg nem feltetlen tortenik fajdalmas beavatkozas. : ) Legalabb tul vagyunk ezen is!

2016年11月1日火曜日

Ovi - 2.


Mult het penteken bent voltunk az oviba alairni, hogy Nimo, hogy fog majd kozlekedni oviba menet es hazafele, illetve leadtuk a megrendelo papirt a felszerelesekkel es egyenruhakkal kapcsolatban. Oszinten, ez egy akkora tanulo nap volt... Eleve nagyon rossz napnak indult, mert noi bajok elso napja, ami nekem nem csak rosszabb kedvvel jar, de meg raadasul iszonyatos has es derek fajassal, arrol meg mar szot se ejtsek mennyire erzekeny vagyok ilyenkor, a semmin is kepes lennek elsirni magam... Na, meg volt a felvezetes. Az volt a papiron, hogy 8:30-11:00-ig van ez a papir leadasos dolog, NimoApa azt mondta, hogy bar O se tudja, hogy hogy is fog kinezni, de menjunk 8:30-ra mert lehet ilyen hallgatos valami, ahol magyaraznak meg egyebek, hat mondom jo bemegyunk, most, ha ilyen, ha olyan hamarabb vegzunk maximum. Nimot persze kelteni kellett, ugyhogy neki se volt tul jo kedve. Jo indulas, mi?! Na, bemegyunk az oviba, erre az ajtoba vesszuk le a cipot (itt sok helyen orvosi rendelo, ovodak, van etterem is, ahol cipo nelkul kell bemenni), erre a semmibol a hatam mogul kijon egy ovono, kerdezi hoztunk valtocipot? Mondom nem... Erre le "rossz anyukazott", egy pillanatra megalltam, hogy ez most mi?! Egyreszt, mert nem is jarunk be, nincs valtocipoje, masreszt meg egy papir leadasert eszembe se jutott plusz cipot bevinni... Mindegy, annyira hideg zuhanykent ert, hogy hirtelen reagalni se tudtam, csak felalltam Nimoval es tovabb mentem a dolgomra. Szerintem ilyet senki nem mondhat senkire, foleg nem ismeretlenul, foleg nem egy tok nevetseges dolog miatt es egyebkent sem. Arrol nem beszelve, hogy az ovi elmeletileg buddhista ovi, igy meg aztan meg ugy sem engedhetne meg maganak az ember, hogy ilyeneket mondjon. Annyira magamra vettem, hogy egesz hetvegen ragodtam rajta, NimoApa kerdezte miert nem szoltam vissza? De tenyleg annyira hirtelen jott, hogy mostanra dolgoztam fel... A papirt vegul leadtuk, de persze a ruha meretet le kellett volna merni, pontosabban legalabb a gyerek ele kellett volna tartani, hogy lassuk mekkora, a sapkarol nem is beszelve Nimo persze nagyon nem volt kozremukodo, ugyhogy keservesen ugyan, de 30 perc szenvedes utan, eljottunk. Nem emlekszem volt e mar ennyire rossz napunk, de remelem egy hamar nem is lesz.
Ma sport napon voltunk az ovi keretein belul, az uj kis csoportosoknak rendeztek. A multkori nap utan, oszinten, hat mar felkeszulve indultam, hogy mi johet meg majd, de meglepetesemre semmi. Reggel osszefutottam fentebb emlitett "kedves" ovonenivel, de mintha kicsit visszabb vett volna a lenduletbol, ugyhogy bar a mosoly az disznek volt mindkettonk arcan, de legalabb nem volt kedve kotozkodni. Egyebkent nem haragszom ra, de legalabb tudom, hogy kell hozzaallni.
A "torna ora" klassz volt, en elveztem, Nimo kevesbe... : D Konkretan rajtam volt vegig, nem lehetett lerakni, O amugy is szegyenlos, gondolom, most a sok ember lattan meg aztan meg inkabb, de a labdasra jatekra feleledt, szet voltunk osztva 3 csapatra, meg is nyertuk, kaptunk medalt es ajandekot is, szoval egyebkent tok kellemes delelott volt! Osszetalalkoztunk Nimo csoporttasaekkal is, azzal a kisfiuval es anyukajaval, akikkel multkor a jatszoteren voltunk, beszelgettunk, hivott, hogy nincs e kedvem menni az oviba delelottonkent, mert van ilyen szabad delelotti jatek, hogy szoktassuk a gyerekeket es, hogy Ok szoktak jonni... Vegulis gondoltam miert ne?! Tok kedves tole, hogy keresi a tarsasagom es hivott, szerintem majd a szerdai napon bejarunk, mert akkor van elmeletileg benti es kinti jatek egyarant, klassz lenne, ha Nimo megszeretne es lenne egy kis pajtasa, akivel jol eljatszananak. : )
Egyebkent en nem tudom miert, de szerintem en sokkal rosszabbul elem meg ezt az ovodas dolgot, mint lehet egyebkent Nimo fogja, az is lehet, hogy O szeretni fogja. Nekem sose volt jo emlekem az ovirol es, hat ez a penteki nap se erositette meg bennem, hogy az ovoda egy jo hely, de bizom benne, hogy neki jo lesz es tetszeni fog, hatha tenyleg csak rossz napunk volt es majd meg en is megszeretem.
Amugy nekunk kell taskat csinalni, amivel oviba jar majd... Mikor meglattam, azt hittem vicc, de nem... Hat sok mindent tudok, varrni nem eppen, de meg van fel evem megtanulni, vagy majd valahogy igyekszem megoldani ezen hianyossagom, mindenesetre a sokk utan, az agyam kihivasnak fogta fel ezt es otletem is van mar ra, hat remelem meg is tudom majd valositani. Sose keso valami ujat megtanulni, ez meg vegulis kreativ feladat, a vegeredmeny meg egyedi. Remelem, majd ebbol is erzodni fog a szeretet, amit belefektetek, ugy, mint a Nagymama sutijebol! : )
Jol eltalaltak azt a szalagot... : D