2016年5月31日火曜日

Story time! 3.

Annyi rosszat lehet hallani az internetrol es annak minden vele jarojarol, hogy arra gondoltam leirom az en tapasztalatom. Nem azert, hogy meggyozzek masokat barmirol, hanem azert, mert, mint az ermenek is mindennek ket oldala van... ; )
En 14 evesen leptem az internet vilagaba, ugye szuleim legnagyobb banatara... Bar sose ellenorizgettek, hogy eppen mit csinalok vagy kivel, mirol beszelgetek, azert erzodott rajtuk, hogy, hat nem lelkesednek a dologert. Jogosan valahol, hiszen ott a suli, tobb szaz gyerekkel, nehogy mar ne talaljak baratokat magam melle. Nos, nekem az iskolaban valo ismerkedesrol, baratkozasrol egeszen mas velemenyem van. De lelovom a poent nem szerettem igazan szoros kapcsolatban lenni senkivel a sulibol, foleg nem osztalyon belul. Igazabol egyaltalan nem lelkesedtem, hogy ossze vagyok zarva 20 emberrel, akikkel raadasul meg kedvesnek es egyuttmukodonek is kellett lenni, soha nem voltam taborba, utaltam az osztalykirandulasokat es szerencsere a csaladi hatternek koszonhetoen a legtobbet el is tudtam logni... Kozepiskola elott, viszont valami megszallt, nem is tudom, lehet az ordog volt, de tenyleg es befizettem magam golyataborba, ahol aztan az elso reggelen rajottem, hogy legszivesebben hazamennek... Vegul nem sikerult, de az osszes ember, akivel jol ereztem magam kiderult, teljesen mas osztalyba fognak jarni, a vonaton is megismerkedtem egy lannyal, akirol szinten kiderult, hogy nem egy szakon koptatjuk majd az iskola padot, viszont veluk nagyon sokaig, evekig jo viszonyt apoltunk.
Kesobb aztan feladtam ezt a majd "baratkozunk" az iskolaba dolgot es felregisztraltam ilyen-olyan kulfoldi oldalakra, eloszor csak azert, hogy jo lesz majd legalabb nyelvgyakorlas celjabol, aztan rajottem, hogy jo ez masra is. Tobb kulfoldi baratot szereztem, mint gondoltam, akkoriban ismertem meg Arisa baratnomet, akivel vegul elkerultuk egymast*, de maig neha beszelgetunk, Manamit, akivel majdnem egyszerre lettunk anyukak, Erinat, akivel szinte minden hetvegen eljartunk ide-oda, Marie-t, aki segitett atveszelni a francias eveimet, ironikus, hogy egy francia lany tartotta a lelket bennem a francia nyelvi szakon, amit egyebkent alig vartam, hogy ott hagyjak?! Kesobb aztan megismertem Szofit, Timit, Sunnyt es meg nehany embert, akikkel hosszu evekig osszejartunk es szebbnel szebb emlekeket gyujtottunk, amit mar-mar 10 ev utan felhozva is hasunkat fogva rohogunk... Megismertem Julcsit, akinek koszonhetoen 17 evesen valora valt egy almom es eljutottam Japanba, olyan elmenyekkel gazdagodtam, amiket sose fogok elfelejteni. Az, hogy megtanultam japanul is reszben az internetnek koszonheto, ugyanis, itt talaltam meg a tanart, aki egy ev alatt atsegitett egy osztalyozo vizsgan es egy kozepszintu nyelvvizsgan, sot meg egy emelt szintu erettsegin is!
Ha osszegezve nezzuk mi minden jot sikerult kihozni ebbol, akkor talaltam igazi baratokat, utazhattan a vilagban, sikeresen megtanultam egy uj nyelvet, a vilag sok reszerol szereztem nagyon jo ismerosoket, magabiztosabb lettem, csodas elmenyekkel es tapasztalatokkal gazdagodtam. Sot, NimoApat is itt ismertem meg es Csilla baratnommel is az internet vilaga hozott ossze mar lassan tobb, mint ket eve. : )
Idei Erdelyi kirandulasunk alkalmaval pedig megint csak, szemelyesen is talalkozhattam egy ujabb olyan emberrel, aki derusebbe teszi a napjaim, Teoval.
Ami pedig a tanulsag resze, hogy tulsagosan szeretem a fuggetlenseget, azt viszont egyaltalan nem, ha ossze vagyok zarva emberekkel, meg akkor sem, ha egyebkent nincs kulonosebb bajom veluk. A barataim nagy resze, nem egy orszagban el velem, a parkapcsolatom is tavkapcsolat volt es lehet van, akinek ez igy leirva nagyon fura es elegge kiabrandito, de en ennek valahol orulok. Ha ismeritek azt az erzest, mikor akar csak egy ev utan is allsz a repteren es varod a baratnod, akivel ugyan ott folytatodik minden, ahol honapokkal vagy akar evekkel ezelott abba maradt, mert kitartoak vagytok es sem az idoeltolodas, sem az aramszunet, sem a tavolsag nem akadalyozza meg, hogy egyebkent kapcsolatba legyetek, akkor azt hiszem tudjatok, hogy ez mennyire nagyon jo es oszinte dolog. 
Egyebkent pedig azert azt fontos megemliteni, hogy nyilvan azert egy jo emberismero kepesseg kell, mert, mint szuleink mondani szoktak, azert tulzottan kozvetlennek sem szabad lenni. 
En alapbol eleg bizalmatlan vagyok mindenkivel, mig masok altalaban elegge bizalmasak velem, igy aztan egesz konnyen lehet jo kapcsolatokat kiepiteni, ez persze valahol szerencse, de neha meg igy is idobe telik, viszont megeri! Nagyon is! ; )


2016年5月30日月曜日

A true friendship never ends!


Itt volt nalunk Cintia baratnom, akivel mar lassan 10 eve boldogitjuk egymast, az egyetlen baratnom,
akivel rendszeres a kapcsolattartas azota is, miota elballagtunk a kozepiskolabol... Mert egyebkent a legjobb barataimat nagyobb reszt, nem az iskola falai kozt ismertem meg. Szoval a kulonlegessege a dolognak nem is a baratsagunk hossza, hanem a megismerkedesunk helyszine. : )
Szoval Cintia egy evig itt volt kint osztondijjal, mar egyszer sikerult talalkoznunk errol azt hiszem egyszer mar irtam is es most eljott hozzank megegyszer! Na es hat mit lehet irni errol?! Hat persze, hogy azt, hogy nagyon jo volt! ; )
Elmentunk Shizuokara setaltunk a varosba, nezelodtunk, aztan egy laza 4 km-es seta utan elmentunk egyet ebedelni es vasarolni. Oszinten eleg fura erzes, ugy leulni enni, hogy nem kell rohanni, mert a gyerek epp nem ehes vagy esetleg mar is menne tovabb, szoval sose gondoltam volna, hogy ezt mondom, de elmeny volt enni valahol... : D
Aztan voltunk setalni a varosba, elmentunk a parkba, jatszottunk Nimoval, beszelgettunk, nevettunk, fagyiztunk! Szuper jo volt! Egyebkent megjott a nyar... 30 fok, hetagra sut a nap, de legalabb kereshetem a jobbnal jobb helyeket, ahova elmehetunk, mert huvosebb van... Hiaba, mindennek meg van a jo es rossz oldala. Vagy ki koltozunk a tengerpartra... Mondjuk oda tuti megyunk, mert tavaly hatalmas sikere volt, iden sejtem meg nagyobb lesz... : ))




Na, szoval nagyon, nagyon jol ereztuk magunkat es, ha minden osszejon, mielott hazamenne Cintia augusztusban, meg egyszer osszefutunk majd, remeljuk sikerulni fog!


Gyereknap!


Azt hiszem tavaly is szabadteri program volt a gyereknap, de oszinten nem is szivesen valtoztatnam meg ezt a szokasunkat. Inkabb keresgelek elotte egy hetig, uj, gyerekbarat, szorakoztato vagy epp kalandos kirandulo helyeket, mert latva Nimo igenyeit hat... Nagyjabol nincs az a program, amivel teljesen ki lehet meriteni, ugyhogy inkabb legyen valami energia levezeto, klassz, mozgalmas kirandulas, mert ennek legalabb mindannyian orulunk es meg, ha nekunk neha kicsit mar faraszto is, ez meg is csak az O napja, futtathat minket rendesen, elvezze csak... : )

Szoval iden nalunk egy hetvegen at tartott a gyereknap. Egyik nap voltunk jatszoteren, orias csuszdazni, illetve voltunk folyoparton. Kerestunk negylevelu loheret, kergettunk pillangot, epitettunk kavicsbol varat es egyebkent, masik nap pedig elmentunk a Yoshida parkba, ahol szebbnel szebb viragokat lattunk, labdaztunk, kozelrol csodalhattunk meg egy kis gyikot, neztunk halakat es egyebkent remekul szorakoztunk mindannyian! 


Hazafele pedig elmentunk vonatot nezni es egy thai uzlet elotti teknos lesobe is voltunk. Ki van rakva mindig egy kis teknos es Nimo valamiert imadja, ugyhogy, ha megyunk vonatot nezni, akkor mindig elidozunk a teknosnel, tuti hulyenek nez mar a tulaj, dehat a gyerekert barmit.... :'D



2016年5月25日水曜日

Szulinap&Nevnap


Nos, az utazasok vegett kicsit megkestunk ezzel-azzal, illetve elorebb is hoztunk ezt-azt. Ugyanis Nimrod nevnapjan eppen Torockon setaltunk s ettuk a finom csirkepaprikast, NimoApa szulinapja pedig pont aznap volt, mikor visszajottunk... Szoval egyikre se tudtunk sajnos pont a napjan keszulni, de, hogy senki ne maradjon unneples nelkul Nimoet eltoltuk, NimoApaet meg elorehoztuk. Igy tortent, hogy miutan visszajottunk Erdelybol, masnap NimoApaval elindultunk a varosba, bementunk egy jatekboltba s egy cukraszdaba, s vettunk Nimonak ajandekot, illetve egy jegkremtortat, valami cuki gyerektortat akartam, de rajottunk meg idoben a cukraszda ajtajaban, hogy Nimo nem szereti a tortakat, pontosabban semmi olyat, ami kremes... Na, es megis csak az O neve napjara kapta, igy gondoltunk egyet es hoppa, veszunk jegkrem tortat, azt tuti szeretni fogja! S mig NimoApa kiment a tortaval, addig en rendeltem egyet neki is! ; ) Szoval haza rohantunk a tortaval a mit sem  sejto, javaban kertben motorozo, vidam Nimrodhoz, akit ebed utan felkoszontottunk Papaval es Dedivel egyutt. Az ajandekok telitalalatok voltak, most valami kulonosen nagy auto, busz, meg repulo lazba szenved, ugyhogy nagyon nem is tudtunk melle loni, a torta is sikert aratott, ugyanis majdnem a negyedet megette egyedul! : D Sosem lattuk meg igy "tortat" enni, jo, hat fagyi, persze, de akkor is... : ) Nagyon jol sikerult, Nimo orult, nekunk meg ez a lenyeg, hogy neki jo legyen!♡




NimoApa szulinapjat pedig utolso elotti nap, mielott hazajottunk unnepeltuk meg Anyuekkal, s igazan nagy unnepseg lett belole, mert eljottek keresztszuleim is, ugyhogy voltunk paran, a hangulat jo volt, mindenki jol erezte magat, NimoApa is orult, a torta is tetszett neki, ugyhogy mindket buli jol sikerult szerencsere!
Jo volt latni, ahogy orultek, ez az orom meger barmit! : ) ♡

2016年5月24日火曜日

Fedezzuk fel a vilagot! - 2

Europai "korutunk" kovetkezo allomasa Nemetorszag volt. Mivel Karlovy Vary nagyjabol 2 orara van a nemet hatartol ugy voltunk vele, ha mar van lehetoseg, miert ne nezzunk at egy kicsit?! Egyikunk se jart meg Nemetorszagba, igy aztan plane nagyon jol jott ki ez a lepes. Drezdaba toltottunk el egy kellemes napot, ami hat... Tudom, hogy az utobbi par bejegyzesbe mindenre azt mondtam, hogy gyonyoru, de ez, tenyleg az! Nagyon!
A nemetek pedig nagyon kedvesek! Ezt az elso fel oraba sikerult mar megallapitanunk, ami azert volt nagyon jo erzes, mert, ha nem is tudnak angolul, akkor is segitenek, ami, hat... Ritka, hogy valaki ennyire nagyon a segitsegedre akarjon lenni. : )
Szoval Drezda fantasztikus hely es hatalmas... Jo par napot igenybe venne, hogy az egesz varost ugy igazan jol korbe jarjuk, nekunk most erre egy napunk volt csak sajnos, de igyekeztuk kihozni a maximumot es azert nem rohanva, megprobaltunk vegig menni a varoson... Vegig setaltunk a Bruhl teraszon, korbe mentunk a Frauenkriche korul es megcsodaltuk a Theaterplatz-ot, illetve a Furstenzug-ot. Meses elmeny volt, teljesen mas epuletek, mint amiket eddig lattunk, igazan kulonlegesek.
A  Frauenkriche elott volt egy lany, aki szappanbuborekokat csinalt a gyerekeknek, Nimonak volt am gyereknap... Ott toltottuk talan a legtobb idot, mert hat vegre valami neki valo is volt, had elvezze! : ) Aztan persze, megtalalta a lovakat, hihetetlen ugy tunik, ha nincs galamb jo a lo is... : )) Az osszes lovat meg kellett varni, igazabol lepten nyomon jottek, ugyhogy igy egesz jol tudtunk kozben haladni is. Visszafele vagyis kifele a centrumbol pedig egy kisebb majalis szeru esemenyre erkeztunk, vagyis engem leginkabb egy majalisra emlekeztetett, rengeteg arus, oriaskerek, korhinta es hasonlok voltak felallitva. Nimo nagyon elvezte! Es talan ez a nap volt a leginkabb elmennyel teli mindenki szamara. Nagyon elveztuk es ez egy igy tenyleg nagyon szerencsesen jott ki! : )